Friday, 29 June 2012

Tomyam Putih & Cekodok Jagung



Bismillah...

Disebabkan aku bukak peti ais je tengok ada ayam,daging,sotong,bunga kubis,tomato..Aku pun terus terfikir nak buat tomyam...So, as usual...Cekkittt dauttttt.....:)




Bahan-bahan senang gilo je...Disebabkan kakak aku tak makan perencah+perasa+perisa bla..bla..aku pun buat tomyam ala acik peah jela..hihi




Bawang besar - 2 biji
Bawang putih - 3 ulas
Halia&Lengkuas - 1 inci
Serai (blakang umah ade) - 1@2 cukup ler
Daun limau purut (blakang umah gak) - 2 helai,buang urat die (takut pahit)
Tomato - 2 biji
Sayur ikut suka...:)
Limau Nipis


Masuk kan semua bahan-bahan sekali gus kecuali sayur-sayuran..hihi...Tambah la garam secukupnya...Nak sedap buat pedas2 + masam sikit...fuhh..terangkat den! 












******************************************************




Cekodok Jagung








Tepung 2 cawan
Air 1 1/4 cawan
Jagung 3 biji
Cili
Ikan Bilis




Simple and sedappp...:)
























3 comments:

  1. tepung gandum kan?nti ada org letak tepung beras plak..hehe..

    btw, dua2 meletoppp...maveles...mantop!!

    ReplyDelete
  2. mmg tepung gandum pun...hihihihi.....lupa tulis.ade gok ke org xreti buat cekodok...wakakaka.

    ReplyDelete
  3. sodappppp je tgk rase belum tau lg ..... emhhhh compom sedap ......

    ReplyDelete