Sunday, 30 September 2012

Disengat tebuan tanah




Bismillah....

Tak tau nak mula mcm mana..tapi, memang aku tak percaya yang aku akan disengat tebuan tanah. Mana tidaknya, sepanjang aku masuk hutan,semak samun, ladang getah, kebun abah, gok kambing nek aku ...(tau dop gok kambing tu gapo dio?hehe)..xdek pulak aku jumpa atau kena sengat dengan tebuan....Tapi, nak dijadikan cerita.........Aku kena sengat tebuan di awal paginya kat dalam umah sendiri...hmmm.....

Masa tu aku tengah masak utk bawak bekal pegi opis. Almaklumlah, kate pun nak berdiet. Menyampah plak aku dengar perkataan diet ni...Rasa down giler nak diet. Semangat pun tak dak. Ahhh..lupakan soal diet. Sambung balik, aku tengah masak..lepastu aku memang dah nampak ade tebuan terbang2 kat dapur aku...tapi aku buat tak tau je...Dalam hati bersuara, lantak die lah tebuan..aku bukan kacau die pun...org kata, kalau kita tak kacau die, xdek nye die nak sengat kita...

Tu diaaa........Kita kata...tapi, kan takdir tu bukan di tangan kita...Nak dijadikan cerita, tebuan tu landing atas tiles....kebetulan kaler tiles dgn tebuan tu lebih kurang...aku tak perasan langsung tebuan tu....Aku pun peraappppppppppppppppppppp lah kat body die...agaknye die memang terkejut tahap mak hayam cipanzi, die pun sengat aku tak hingat dunia....Yang aku peliknya, kenapa aku perapppppp die, die tak mati? Aku agak, aku tak sempat perappppp die....Mungkin baru terkena sayap die je....Lepastu die hanginnn la kat aku kot...mungkin die cakap, silake punye makcik gemok..kau nak pijak hakuuu?cisss.....lepastu......

Die sengat aku macam menggila sakitnya...Aku dengan mamai nye kata "adoi, tulang ikan ape plak yang tercucuk kat kaki aku ni" DENGGGGG.... Dengan muka doremon tengok kat tapak kaki, ade makhluk yang sangat lah menakutkan tahap niyang rapik tengah bergayut kat kaki aku....Dengan gelabah puyuhnya aku jerit "sakitttttttttttttttttttttttttlaaaaa" ..lepastu aku capai penutup tupperware aku pukul lah tebuan tu....ppffftttt......

Lebih kurang 5 minit mcm tu,abg ipar and kakak baru turun dari biliknya.....Aku tunjuk lah yang ada binatang sengat aku....Abg ipar ckp ..tu tebuan tanah.....Tapi xdek hal, gua cekal...gua sambung masak even kaki sakit tahap nak meninggal.....So, abang ipar sempat la bwk bekal ayam pedas ala tebuan tanah yg aku masak tu...

So, agak rasa macam nak tercabut dah kaki aku...Aku decide nak pergi klinik...Sampai klinik, doktor check kaki aku....die kata nak korek kat tempat yang kena sengat tu sebab takut2 ada penyengat yang tertinggal kat kaki aku....Betul bagai dikata, masa doktor korek kaki aku, aku dah nampak ada benda hitam .... Rase nak tercabut otak aku menahan sakit...Ade doktor tu kesah?Die kental korek dan korek...

Katanya, nasib antibodi aku ni kuat....Kalau tak mungkin aku dah maut.... Syukur Ya Allah, kau masih panjangkan usia ku....Lepas doktor cuci kaki aku, aku decide nak pergi kerja la since banyak keje yg belum siap...Tetiba, aku check balik.....Rupanya doktor bagi aku MC.....So, jwb nye memang aku kena berehat jela kat umah kan...


Penangan tebuan tanah........... baru aku tau apa rasa kena sengat... hmm..bahaya sungguh... Apapun, sakit itu kan penghapus dosa...Mungkin dengan cara ni, Allah nak ampunkan dosa aku yang terlalu banyak dulu? Siapa tahu....Hanya DIA yang maha mengetahui...



mcm inilah rupanya tebuan tu......seram gila wehh



boss......boleh claim takkkkkkkkk....sobs!













Friday, 28 September 2012

Aduhai lelaki.....Mengertilah....



Bismillah...

Wanita memang dilahirkan manja,selalu ingin diberi perhatian,dibelai,dipujuk ketika merajuk,dirawat ketika sakit,cemburu,dan sebagainya...Janganlah pula orang lelaki kata kaum hawa ni mengada-ngada, bukankah Allah telah menciptakan hati kami lemah dan lembut?Lemah di sini bukan untuk di tindasi ye..tapi untuk dilindungi sebenarnya...

Perempuan ni serba serbi dia kalut..Walaupun aku rasa kaum perempuan ni lah salah satu mahkluk Allah yang paling stabil, tapi disebabkan kestabilan dia tu lah yang membuatkan dia jadi "complicated" ...Lepastu bagi kaum perempuan, lelaki (suami,tunang@bf) ni kena "serba boleh"..amboi....kan? haruslah dia kena jadi doktor,nurse,mekanik,driver,perunding imej,chef,bibik,akauntan,peguam,bodyguard dan sebagainya.Pendek kata, apa je pekerjaan dalam dunia ni, dia nak lelaki tu tahu...

Jadi doktor? Ya........jadi doktor....Bila kaum perempuan tu sakit, tolongggglah jangan anggap benda tu as simple as that je ye kaum lelaki...Sebabnya, orang perempuan ni dia lagi cekal dan tabah, sebab tu lah Allah ciptakan perempuan yang mengandung dan bersalin..Ye tidak...Jadi, kalau perempuan tu kata dia sakit, that means memang dia tengah sakit betul-betul... Bukan cobaan..cobaan.....So, time-time mcm ni lah dia nak lelaki jadi Doktor die. HEHEHE...Bagi la nasihat suh makan ubat ke banyak kan berehat ke...and time ni jugak die nak suh lelaki tu jadi nurse. Tolong bawak ubat, tolong suap ubat....Kadang-kadang, "sentuhan dan perhatian" tu dapat mengurangkan kesakitan...Sebab tu lah disarankan, bila isteri sakit nak melahirkan anak, suami kena ada di sisi isteri gosok-gosok tangan atau pun belakang die, utk mengurangkan kesakitan si isteri...hmmm.....Jadi, lelaki bersabarlah...

Tapi, bukan semua lelaki ni faham...Kadang-kadang ada yang faham tapi buat-buat tak faham...Ada pulak yang sengaja tak nak faham... ..Jadi, tugas kaum wanita kena fahamkan kaum lelaki...Biarpun korang sakit hati kena cakap benda yang tak sepatutnya korang cakap....Tak salah pun, kalau kita berterus terang daripada kita makan hati kan.....Kata Nurulbadiah, jadilah wanita yang bahagia...Kalau lelaki tu tak nak amik tahu, jadi kita bagitahu...Kalau dia tak nak dengar, kita kasi dengar...Kalau dia tak nak call kita tanya kabar, kita buat la....Kalau dia tak nak mesej kita, tanya dah makan ubat ke belum ke dah sihat ke belum ke...kita mesej dia...Tapi, kalau die memang rabun tahap mak hayam sampai langsung tak dek instinct apa maksud mesej kita yang bertalu-talu tu, dia still buat bodo buat tak tau...MAAFKANLAH dia cepat-cepat..Bukankah kita pun mahu Allah ampunkan kita bilamana kita membuat dosa? ..

Lelaki ni kadang-kadang die tak perasan yang diorang ni "simply" tau...Jadi, korang kena tegas sikit...Ape kata korang straight to the point je....U, u dah tak sayang i ke...kenapa u tak amik berat pun pasal i...i kecik hati betul dengan u...bila u sakit, i selalu tanya kabar u..even tak call, i ttp mesej u..Tapi u, i dah mcm lembu kat pdg tu kena tambat kat tuan,bila petang baru tuan mai nak amik tu pun kena pukui kat bontot...sebenarnya bukan lembu tu tak nak jalan tapi die protes la....ERKKK...ape cite lembu ni???OK FAINGG.....Percayalah, kalau lelaki tu memang sungguh-sungguh sayangkan korang, die terus tersedar dari lamunan mcm orang kena renjatan elektrik.....Owh meh, yela..aku lupa..aku langsung tak tanya kabar die...die jatuh mcm mana pun aku tak tau...die luka kat bhagian mana lagii la aku tak tau....die pegi hospital mana dengan siapa pun aku tak tau..ape kena dgn aku ni.kesian dia..xpatut aku buat dia mcm tu..and for sure lepas tu korang akan dapat mesej or dia terus calling korang..time tu korang rasa mcm nak tergelak gilakk sebab lepas sound je terus tanya kabar..hihi..tapi, tak kisah la kan......SEE? senang kan....Tapi, since korang dah cakap mcm tu pun, lelaki tu buat bodo and boleh ckp, ala...u hidup lagi kan? i tgk sakit u tu sikitt je...bukan i x nak amik berat, i busy la u...cuba faham boleh? ERKKK.....Aku rasa korang patut, ambil masa 1 hari untuk berfikir dan "membuat keputusan" dengan lebih bijak....ok...

Aduhai lelaki....mengertilah....Kami insan yang telah diciptakan atas nama cinta dan kasih sayang. Cinta yang paling agung adalah cinta daripada Allah. Kasih sayang yang tiada tandingan juga dianugerahkan-Nya kepada kaum wanita. Disebalik pelbagai perintah yang diberikan kepada kami, sebenarnya adalah tanda bahawa di situlah kasih sayang Allah...




p/s :  i'm not feeling well for several days...Nurulain, bukankah sakit itu penghapus dosa? May Allah forgive me.











Wednesday, 26 September 2012

Photographer pilihan : Budakli



Bismillah...

Sejak akhir-akhir ni aku suka betul menyeberangi dunia photography...Tambah-tambah lagi bila gelora kerinduan membuak-buak pada arwah abang ku ....Ku fikir dulu, cukup senang aku nanti bila disabitkan dengan photography sebab abg ku juga salah seorang photographer..Tapi, kita cuma merancang dan Allah itu Perancang terbaik.....Aku redha...Jadi, untuk itu aku rasa aku dah jumpa photographer yang artwork nya seakan-akan arwah abang....Memang tidak la sama, cuma pada pandangan mataku cukup manis dan penuh jiwa sama seperti arwah abang...Potret nya cukup menyentuh perasaan disulami dengan jalan cerita yang padat....Al fatihah abang...

Budakli pilihan untuk kali ni...Mungkin dulu aku cuma memilih muein mahadi,tapi sekarang aku tambah calun mr.p agar mudah untuk ku membuat pilihan....Kata ku dulu, ministry of moment menjadi igauan tapi kini tidak lagi....Kerana kurasakan gambar nya bukan dari jiwa tapi dari nama....Bagi aku nama tak lah begitu penting, sebab bayaran sekarang untuk photographer ada nama atau tak lebih kurang je....Pada ku yang penting artwork nya dari jiwa....

Aku tak suka photographer yang tak ada jiwa...susah nak kolaborasi nanti...Ada pulak yang bajet bagus sebab nama dia dah tiptop....Buat keje cincai boncai...Tak sporting....Nak rushing.....??? hekk....Memang nak cari photographer yg mcm arwah abang memang susah....kata pun darah daging...Sanggup meredah hutan, bermain dengan miang lalang, basah kuyup meredah air terjun semata-mata nak hasilkan gambar yang menarik untuk album kakak-kakak aku....Untung nya tak payah pening cari photographer....

Apapun...sekurang-kurangnya aku dah dapat greenlight bila tengok gambar bawah ni...sedih...







amfreecapt's tu arwah abang...rupanya diorg dh jd friends kat flickr....banyak abg singgah kat photostream budakli...jadi, sekurang2nya aku tau, pilihan aku utk budakli tak salah sangat..





ku masuk kan dulu gambar budakli, mana tau sape2 berminat aku rekemen kan lah...


ni gambar aku 2 tahun yang lalu....arwah yang ambik...












Bertunang


Bismillah...


Mungkin yang dimaksudkan bertunang oleh anda adalah majlis pertunangan yang biasa diadakan oleh masyarakat Melayu; dimana berlakunya perhantaran cincin tunang dsb. Dari segi syara', bertunang adalah "seseorang lelaki bertanyakan wanita tersebut agar berkahwin dengannya". Dengan selesainya seseorang lelaki bertanyakan atau meminang seseorang (dan dipersetujui), maka natijahnya itu dinamakan bertunang. Dari segi syara', memang tidak ada majlis khas bagi amalan pertunangan ini. Ia cuma lamaran dan deklarasi perjanjian untuk berkahwin.


Mungkin pandangan manusia itu berbeza. Apa,dan bagaimana sekalipun pandangan seseorang janganlah di ambil mudah atau ditolak mentah-mentah...Kaji dan selidik di mana kebenaran, kebaikan atau keburukan disebaliknya. Dan aku bercakap mengenai "pertunangan atau bertunang". Since ramai sangat yang mencemuh tidak kiralah dari sudut mana sekalipun,jd ku sediakan entry ini sbg rujukan....sbg contoh ckp2 org....Kau tak nak bertunang? bertunang la dulu...jangan terburu-buru.....Hah,kau nak bertunang? ek eleh...membazir duit je...xpayah la nak bertunang sangat...rilek2 je....See? Banyak percanggahan berlaku waima kita cuma minta sedikit pendapat atau pandangan sahaja...Apa-apapun yang baik itu dari Allah...dan yang lemah itu dari kita....



HukumnyaSunnat. Sunnat pula dipendekkan tempohnya. 


Tujuan bertunang: Mengikut Sunnah Rasulullah SAW.

Hikmah yang boleh dicungkil: 


Lelaki lain tidak boleh bertunang di atas tunangan orang lain. Maka ini sangat menjaga hak bagi yang telah bertunang.


Bertunang adalah tempoh untuk menanam rasa cinta dan kasih antara bakal suami dan bakal isteri. Jika bertaut hati dan mula merasakan sayang, maka eloklah diteruskan pernikahannya. Jika tidak datang rasa sayang dan cinta, maka eloklah diputuskan pertunangan tersebut. Sebab itu ketika bertunang, diharuskan melihat wajah pasangan masing-masing (tidak termasuk auratnya) malah diharuskan juga hingga datang rasa ghairah ketika melihat.

Bertunang mengelakkan CINTA SEBELUM NIKAH yang sangat dilarang oleh Allah dan melanggar Sunnah Rasulullah SAW...


Bertunang juga adalah tempoh suaikenal antara kedua pasangan dan antara kedua kedua pihak keluarga (dengan penuh adab dan tertib bersyariatnya)



Pantang larang ketika bertunang 

Diharamkan bertemu tanpa muhramnya. 

Dilarang melihat auratnya apatah lagi memegang tangannya.




2. Pertunangan (Khitbah) adalah syariat Islam. Firman Allah swt :-
وَلَا جُنَاحَ عَلَيْكُمْ فِيمَا عَرَّضْتُمْ بِهِ مِنْ خِطْبَةِ النِّسَاءِ
"Dan tidak ada salahnya bagi kamu tentang apa yang kamu bayangkan (secara sindiran), untuk meminang perempuan " [surah al-Baqarah : 235]


Nabi pernah bertunang dengan A'isyah ra [Sahih al-Bukhari #4793] dan diriwayatkan baginda pernah bertunang dengan Hafsah [Sahih al-Bukhari #4830].
Malah baginda menyarankan agar sesiapa yang ingin bertunang dengan seseorang wanita, dia dibenarkan melihat kepada wanita tersebut yang ingin dipinangnya.


Sabda Nabi :-
إذا خطب أحدكم المرأة فإن استطاع أن ينظر إلى ما يدعوه إلى نكاحها فليفعل
"Apabila salah seorang dari kamu ingin bertunang, jika dia boleh melihat dimana permintaannya untuk meneruskan dan bernikah, maka biarlah dia lakukan" [Hadith Riwayat Abu Daud #2082].
Jelas disini menunjukkan bahawa bertunang juga adalah sunnah Nabi .





Jadi, kita cuma perlu bezakan antara pertunangan mengikut adat atau mengikut syarak sahaja kan....Mudah? ya..sangat mudah...Ikutlah kemampuan dan persetujuan dua2 belah pihak...Apa pun keputusannya, masyarakat haruslah menyokong dan bukan hanya mencemuh dan mengata tak sudah-sudah...Asalkan tidak bercanggah dengan syarak dan tidak berlaku pembaziran, syukurlah.....Untuk memuaskan hati semua pihak memanglah sukar, jadi buat lah keputusan yang baik dengan menjaga hati kedua-dua belah pihak...Aku tidak menolak dan tidak pula kata meminta...Cuma sedang mempersiapkan diri untuk berubah ke arah yang sepatutnya....Kata orang, hidup perlukan perubahan.....Wallahua'alam bissawab...
















Monday, 24 September 2012

Monday Blues : Happy Birthday Kak Ayu




Bismillah...

Tidur aku betul-betul lena semalam... Mungkin penyakit virus merah jambu menyelinap lagi...Apapun bersyukur masih bernafas hari ini...Seperti tajuk di atas, hehe....Hari ni hari jadi kakak aku.....Kak Ayu...wiwittt...

Happy Birthday yu.....Semoga diberkati Allah, diberi kesihatan yang baik,setrusnya jadi anak yang solehah,menantu yang disanyangi..kakak dan ipar duai yang melatops,jadi isteri yang penyayang, InsyaAllah bakal ibu yang mithali juga, tak lupa jadi wartawan yang mantopmartopo di ganung kiterrrr toww...hihi..

Papepun deq ain love u so much. Even masa kecik-kecik dulu, kiter selalu gaduh...paling kuat yang ain ingat, ain pernah cucuk hidung ko dengan lidi rojak sebab ko makan rojak banyak sangat...hahahaha! Masa tu depan TV kat kg pinang.layan hindustan...kiikiki....So sorry...Tu belum lagi gaduh-gaduh mcm ultraman...Belum pulak cerita pasal ko jatuh kat jambatan sebab nak lari tak nak gi mengaji...haha...Tu semua Abeja yang ajak kite ponteng.....Tapi betul kata Abeja, perbalahan @ pergaduhan tu yang membuatkan kita KUAT. Orang lain takkan faham sejauh mana hubungan kita adik beradik....Begitu kuat,kukuh sehingga kita rasakan yang tiada siapa bakal merampas kasih syg itu..tapi,takdir bukan di tangan kita...redha...
..Ayat bodoh bangang tolol bahalol mangkuk hayun memang dah jadi ayat biasa bila kite ckp...mungkin bila orang dengar, bunyi macam keras...tapi, kite je tau ape yang kite rase....hihi..tak gitu....Belum lagi tengok abeja buat gaya heyyy hang jebatt.. yang sudin blakon tu masa nak skrin test dlm cte seniman bujang lapok tu....kikkiki...smpai sekarang pun kite ingat..Betapa kuat nya ikatan adik beradik kite kan..

Pape pun, ain doakan yang terbaik buat ko yu.....Sory lah selalu je pau duit ko...Hihi...Nak buat mcm mana, ain yang paling hidup merempat di kalangan adik beradik kite.....so, ape lah kiranya mencopek duit kakak kakak yang kayoo....kihkih....Lagi satu, ain nak pesan....ko dah cukup best dah yu....Dahla kayo, pastu cun pulak....pandai masak.....senang citer kire ko dah power tahap mak hayamm la...tapi satu je yang terlebih power ko ni..suka sangat main tolak2 kepala....kihkih....kau ingat kepala aku ni mcm buah kelapa depan umah telosan ke nak tolak2....hehe.....aku bayar zakat tau! Walaupun kau mak hayam, tapi aku aku still mak hayam in the world.....Hihihi..so. don't push my head! errkkkkk? oh my english! haha


ok lah yu, ain pun nak kena challo bette ni.....Babai....:)





abaikan ejaan yang salah tu yu...




 still remember this? hehe....leb leb leb!yu, cuba ko tengok gambar no 2 tu..pakcik to snorkeling ape di tepian pantai tu...agaknye die nak teroka pasir tak..kihkih...agaknya dia jugak yg cakap bahasa ikan tu....kihkih







p/s :  tum mera dil...tum mere ja....owhh...I LEB U DAdDY.....hahahaha.....











Friday, 21 September 2012

Ketiak aku BECAK lagi



Bismillah...

Pernah tak korang rasa mcm ni...Bila korang pergi suatu tempat sebab boss korang suruh pergi utk buat something...And then terjumpa pulak kawan korang keje kat tempat tu...Tapi, die punye berlagak masa tu, macam korang nak bagi tahi bobo je kat die....Punya poyo tahap SUPERgaban.....Hei, ko buat ape kat sini....Ko still mcm dulu lagi eh....aku busy gila ni..baru pas meeting...sekarang projek kat luar negara sana semua aku pegang.....Hui..penat jadi aku..ko tau tak yang aku ni skang bla..bla..ko bila nak sambung study?aku nak sambung study..biar ada market diri kita ni...keje sambil belajar...Baru lah CARA...Kalau ko mungkin dah tak sanggup kot...Jom apply keje kat KUDUD nak tak? (kudud tu nama samaran je ok) KUDUD? ape tu? (buat2 bodoh sebab mls nak layan)....Hah?KUDUD pon ko tak tau? la...xkan ko xtau...cakap kuat2 sambil pandang semua orang dlm ofis sendiri, bajet mcm die anak sedara Jululudun Husun......ok FAINGGGG... 

Korang pun berbulu la menahan rasa ye tidak.....Ketiak dari tak becak, terus becak tahap boleh buat catering kenduri umah tok ketua...Tu nasib die dah berhenti cerita, agak2 kalau die sambung, mau boleh buat kenduri 40 hari tanpa cas bayaran kat SYABAS sebab ketiak aku becak tahap menggila! Perhh...Belum masuk pakej dia dah beli kereta, aku tak kan nak "naik moto cabuk kau kejar aku tengok"...ayat mcm Faizal Husin dalam KL menjerit ....Haihh tensen plok aku...

 What the big deal men? Suka sangat kan nak merendahkan kemampuan orang lain. Apa ingat dengan keje dah bagus, then kau dah cukup bagus ke? alahai....aku rasa nak tuding jari tepatttt je kat biji mata die, biar die nampak kebecakkan ketiak aku dek menahan geli hati cerita paramparam die tu...kihkih...

Not having a car it's not the end of world la geng....betol ke ayat BI aku ni? Taram je...asalkan aku paham...kihkih..... Do i care about the impact of not having a car? That means, aku memang dah tak kisah dengan apa yang aku ada....Aku lebih suka bersyukur je, and fokus dengan apa yang aku buat sekarang.....CLEAR? InsyaAllah kalau ada rezeki lebih, barulah fikir untuk melangkah dengan lebih besarrrrrrr punya...kau hado?



i LOVE to be myself at my own space...so? excuse me....kikikiki
















Thursday, 20 September 2012

Innallaha Ma'as Sobirin



Bismillah.....

Entry ni ditujukan untuk teman seperjuangan ku yang jauh berada di Kulim sana....Maaf terlebih dahulu andai coretan ini mengganggu sesiapa sahaja. Tiada niat yang buruk selain daripada berkongsi apa adanya. Moga-moga ada kebaikan yang dicatat sebagai payung " di sana " nanti...InsyaAllah.

Innallaha Ma'as Sobirin.....Sesungguhnya Allah bersama dengan orang-orang yang bersabar. Jadi, mengapa kita memilih untuk tidak sabar? Itu termasuk aku....mungkin kau juga...dan mungkin kita semua....Baru di beri ujian hilang kekasih, hilang tunang dan seumpamanya kita dah hilang arah...Kalau perempuan, berendam air mata sampai 10 tempayan pun belum pasti cukup...Bengkak mata tak payah cerita lah mcm belon udara besarnya.....Belum lagi serabai rambut yang tak bersikat...Hmm....Kalau lelaki pula, mula hilang arah..merempit sana sini...habeskan rokok berkodi-kodi...Nak upah bunuh orang sana sini....Cuba bagitau aku apa PEKDAH nya ? Bukan kata aku tak pernah alami....PERNAH. Bukan sekali bro, tapi beberapa kali juga. Pernah juga melalui sangat-sangat sukar tapi bila difikirkan balik, BODOH betul aku di saat itu. Bukan kah Allah memberi ujian itu bersesuaian dengan kemampuan hambanya? dan Allah tidak akan sesekali menguji hambaNya tanpa diberi jalan penyelesaian....Cuba kita fikir balik, kenapa Allah menguji kita? Mungkin kerana kita telah banyak melakukan dosa....Dosa pada ibu bapa, pada kawan-kawan atau pada Allah sendiri? Pernah kita fikir?Lantaran itu, fikirlah sejenak.....Mungkin ini cara Allah untuk menunjukkan rasa kasih sayang Nya pada kita...Diberikan ujian supaya kita mengingati semula siapa penciptaNya...Mungkin juga sebagai penghapus dosa-dosa yang telah banyak kita lakukan?

Aku tau bukan senang...bukan sekadar baca, senyum, ataupun baca lepastu hmmm...nanti lah....Tapi, baca, faham, kaji, berfikir sejenak, muhasabah diri sebelum tidur dan cuba buat...Walaupun sehari, pastikan yang kita hidup dalam keadaan yang tenang...Tenang di sini apa maksudnya? Tenang di sini bermaksud kita redha dan ikhlas di atas ketentuan Allah...Mungkin Allah putuskan aku dengan si dia kerana aku berhak mendapat yang lebih baik...ataupun, mungkin Allah masih belum hantar seseorang buatku kerana aku masih belum mampu menjadi pendamping yang terbaik buat si dia, ataupun Allah mewujudkan rasa sayang pada orang yang salah untuk aku berjumpa dengan orang yang lebih sayangkan aku dgn jujurnya....

Jadi, jangan pernah salahkan takdir. Semuanya sudah tertulis di Luh Mahfuz..Mungkin kau akan cakap, kau tak rasa kau mana tau...Jadi kau rasa, kau pernah alami seperti mana rakyat Syria alami?Hidup dalam keadaan yang huru hara sampaikan tak terfikir soal makan,minum, jauh sekali soal jodoh...Yang mereka tahu, cuma teruskan kehidupan yang belum pasti sampai bila...Semua orang ada ujiannya..tapi setiapnya berbeza...Memang aku tak rasa apa yang kau rasa...Tapi hakikatnya, "rasa" itu tetap sama...Aku juga pernah rasa sedih,kecewa,putus asa,lesu,tidak bermaya...Tapi, cubalah untuk bangkit...Bersabar...Bersabar dalam apa jua keadaan...Paling penting, back to basic! Solat.... Percaya dan yakin... Beberapa bulan terdekat ini juga, baru aku tahu erti percaya dan yakin...Bila aku menerima segala teguran dan nasihat dengan negatif jiwa aku memberontak...Tapi, setiap kali sebelum tidur aku akan pastikan yang aku muhasabah diri...Itu sahaja jalan untuk aku mengambil ion positif supaya aku lebih tenang.Aku harap kau juga buat benda yang sama.

Aku juga tidak tahu jodoh aku dengan siapa dan bila....Cuma apa yang boleh aku katakan, aku cukup tenang dengan "seseorang". Jadi, aku berharap, aku berusaha dan berdoa pada Allah supaya "dia" diciptakan untuk menjadi pandampingku....Walaupun kau kata kau masih ada "rasa itu", aku tetap berterima kasih...Moga-moga "rasa itu" cuma sebagai seorang teman...Aku harap ada kebaikannya.... Jangan lah kita terbang terlalu tinggi tentang sesuatu yang kita belum pasti kerana bila mana kita jatuh, kita pasti akan mati...Tapi terbanglah mengikut keupayaan kita, supaya bila kita jatuh kita tetap akan selamat dan berjaya terbang semula...

Untuk kau, aku doakan semoga Allah memberi ketenangan dan memberi kekuatan untuk merawat HATI mu semula.... Jodoh itu di tangan Allah....Percaya dan yakin lah bahawa Allah lebih mengetahui apa yang kita tidak tahu... Rawatlah hatimu kerana dengan merawat hatimu, kau akan lebih tenang dan kembali tersenyum seikhlas yang mungkin....Aku juga sedang memperbaiki diri...Semoga Allah memberkati..Maaf dariku andai coretan ini mengganggu dirimu...Aku memang degil..:)


"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu. 
Boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu."
- Surah Al-Baqarah: 216 -





As ever,

Terima kasih sahabat untuk shot ini....Semoga kenangan itu mengajar kita erti "persahabatan".























Wednesday, 19 September 2012

Husnul Khatimah - pengakhiran yang baik.




Bismillah...

Biasalah..menjadi seorang manusia bukannya mudah....Apakah aku bercakap hanya sekadar dari sudut pandangan atau pendapat aku sendiri? 

Bertanya malaikat kepad Allah " Wahai Tuhanku, mengapa Engkau menjadikan manusia sebagai pemimpin di muka bumi, sedangkan manusia adalah makhluk yang pasti membuat kerosakan, kemusnahan dan saling berbunuhan.Berbeza dengan kami yang sentiasa memuji dan memuja Engkau."
Allah menjawab, "Sesungguhnya Aku mengetahui apa yang kamu tidak mengetahuinya."

Kadang-kadang aku terfikir, bila sampai waktunya nanti...Bila anak aku tanya, Allah itu siapa dan bagaimana..apa agaknya jawapan yang harus aku berikan...Bila ditanya rukun Islam dan Iman sahaja membuat kan jiwa berkocak-kocak..Lintang pukang jawapan aku....Hmm....Islam hanya pada nama...Percaya, tapi tidak yakin begitulah....Berbeza dengan orang yang percaya dan yakin....Jawapannya mesti lebih sempurna.. ya kan?

Mungkin ini akan jadi jawapan aku nanti..."Allah itu Zat yang memiliki istana di langit dan kekuasaan di muka bumi...Zat tersebut telah mengutuskan seorang Rasul dengan membawa mukjizat yang jelas...Rasul itulah yang menerangkan mengenai hal itu...Setelah baginda menyampaikan risalahNya, Allah akan mencabut rohnya, dan kini utusan itu telah pun wafat...Dia telah meninggalkan Kitab suci Allah iaitu Al-Quran....Allah itu hidup terus ,Maha mengawasi dan tidak pernah tidur atau pun mengantuk..."

Agaknya apa kesudahan hidup kita? Hanya Allah sahaja yang tahu...Kita hanya mampu berdoa supaya pengakhiran hidup kita lebih baik...Bi-iznillah...
Kadang-kadang, aku juga akui yang hati aku juga masih ada noda hitam yang masih belum mampu padam....Masakan tidak, sifat marah, panas baran, kurang sabar, bukankah sifat itu semua datang bila mana manusia itu sendiri masih belum merawat hatinya....Bukan senang nak merawat hati...Bukan seperti luka...Cuma perlu sapu ubat berterusan dan pulihlah luka itu....Kata orang, mungkin dosa yang lampau terlalu banyak, jadi sukar untuk kita berlapang dada. Benarkah? Jika benar, "Ya Allah...kau lembutkanlah hati-hati kami yang semakin keras ini..Kau ampunilah dosa-dosa kami yang terlalu banyak dulu....Mudah-mudahan dengan itu kami mampu berlapang dada dan beriman kepadaMU"....

Buat semua pembaca, aku minta maaf terlebih dahulu jika setiap perkataan yang keluar dari blog aku tidak menepati atau dirasakan tidak sesuai...Apapun ianya ikhlas dari hati....Walaupun dirasakan tidak betul, jangan lah menghentam aku terus-terusan....Luahkan lah pendapat dengan cara yang berhemah.....Wallahuaa'lam bissawab.....


"The time will come Nurulain"....Sabarlah..kerana sabar itu permulaannya pahit tetapi pengakhirannya sangat manis....



as ever,























Wedges Supermagic !



Bismillah...

Cukuplah sepagi nirmala ni aku buat wedges ..
























Kentang kena rebus dulu...sebab tekstur kentang kan keras...jadi kalau korang terus goreng je, susah nak lembut....akan jadi keras-keras sikit...


























Lepastu korang celup dalam telur...sebenarnye xnak celup pun xpe...tapi aku suka celup telur.....sebiji telur pastu aku letak sesudu mayonis...:p


























Lepastu terus celup tepung.aku guna tepung magic..semua org dah tau kot pasal tepung magic ni..ok..tak yah bnyk citer, terus lah goreng dalam kuali....minyak kena panas...api sederhana je k...goreng sampai kekuningan...


TADAAA.......











P/S : selamat menjamu mata...tata~











Tuesday, 18 September 2012

Ketiak basah?



Bismillah...


Aku tak bawak bekal harini...so jawabnye rehat ni ngangaaaa je laa....Nak join bebudak lain maaaaluuu..kihkih..almaklumlah, adinda seorang sahaja bunga yg mekar di taman Consulting ni....kahkahkah,..puiiiiih. 



Nak dijadikan cerita, aku mandi awal pagi tadi...Jadi, lepas mandi kena la pakai baju santai2 dlu..sebab nak bagi makan kucim segala bagai....Ok, dah setel semua aku pun pakai lah pakaian utk ke ofis dengan hensem nya......Sampai kat opis, aku rileks cam biasa...Tiba-tiba aku rasa macam ade air paip kat ketiak aku...kahkahkah....What the itik men? Selalu xdek la mcm ni....Pikior punye pikior, ....... Pekdah ape aku tak pakai deodorant arini mak kiah oii....hadoi. hadoi .... 



Gua dengan penuh yakin lah nak bagitau ni, memang belum cukup lagi bakteria nak keluarkan bau, tapi ketiak belah kanan ni mmg hormon die terlebih kot sbb basah boleh tahan nak perah2 la kan..lagi aku neves lagi die basah! haiii...parah ni wei...Ini boleeh menjejaskan reputasi mak hayam ni....kihkih...So, dengan muka seriusnya aku turun dan teruS ke my mydin...kihkih...masalahnye semua org tgk haku...Ape?ape? alahai bro....xpayah lah nak tengok2 sgt..ape pelik sgt ke aku beli deodorant?..Ape heran, lupa nak pakai deodorant... biasa lah tu..hahahaha...



Macam la mak hayam yg lain tak pernah lupa....Itu baru deodorant...nak aku cerita apa lagi yang aku lupa nak pakai? lagi gempak oo...??haha...xpayah la mak jemah....So, sampai je opis....Gua setel kan lah ape yg patut..Bau levender kot...perhhh...wangiiiI!~.. haha...baru lah semangat nak buat keje....



Ketiak basah? what the big deal men.....Normal lah tu korang....Ape nak di hebohkan....yang tak normal orang yang ketiak tak basah, tapi hapakk kalah mak hayam...kihkihkih....Kecoh je nak bau ketiak org, bau ketiak sendiri dulu la....Owh ye, teringat masa zaman belajar dlu....Member2 ajak main futsal, so aku main la....pas abes main, for sure la ketiak aku basah...mmbr2 sound plak...wei..ketiak basah....hek?what the itik men...dah main mmg la basah...ke nak suh kuar api kat ketiak haku? kihkih.....Apa da...ketiak basah pun jadi isu.......



OK broo...lepas ni kalau ketiak basah wat ilek je k...anggap jela korang sihat tahap supergaban! sbb tu ketiak korang basah...kuikui...asal xdek bau sudeyh la......arios...challo bete!













Monday, 17 September 2012

sabar tak sabar - BEST gilo citer nih




Kihkihkih..first time aku tengok citer ni..memang lawok giler la....Dahla semua pelakon die aku SUKA! btw, tempat diorang beniaga tu, tempat aku niaga dulu...RINDU nya...and adalah 2 3 kerat member niaga masuk dlm scene tu 2 3 saat....hahahahha...syabbas bete. Nak tau best ke tidak Silalah TONTON ye,....chhaloo bete...










Monday Blues : Aku bukan Shizuka









Ape tak cukup macam sizuka ke aku pakai macam ni... Ok, kesimpulannya..baju sizuka ni mmg tak sesuai untuk aku. Nampak gemok tahap supergaban ..  (++ diri sendiri gemok tahap mojako)..nampak mcm ibu mengandung ...nampak selenge...nampak cam sakai...Ok, stress tahap cipan plok. Btw, baju sizuka ni rege die 40 hengget je. So, boleh la aku lipat2 masuk dalam kotak, pastu tunggu la time honeymoon kat redang lagoon baru pakai balik..tu pon kalau badan boleh jd  mcm sizuka lah. (honeymoon?motip?) :P





p/s : *sobs*  sedih haku. 
























Sunday, 16 September 2012

God made me as chubby.



Bismillah....

Sometimes aku TERSENTAP gila, bila tiba-tiba je orang nak sound aku mcm ni....EH, NAPE KAU NAMPAK MCM MAKIN BESAR JE..MAKIN GEMOK JE..MAKIN BERISI JE.......sobs! Kalah mak jemah......aku xpernah ckp org lain GEMOK even mmg dia nmpak cm gemok pun! *sabor jelah*

Kalau ckp depan aku je tak hape lah...Ni cakap 1 kampung dengar. Mak hayam pun tak buat mcm tu tau tak! Gila jebon. Mcm nak letak muka aku kat dalam poket doremon je...Adelah mcm supergaban muka aku td menahan rasa. Alahai...Nasib lah kakak aku ckp td, tak pe lah dik ain....Ko amek lah sebagai pembakar semangat untuk ko kurus ok! hhhhhhhmmmmm......YER kak.......:(               *sobs*



























































p/s : okay....tengah cuba diet lah ni....*sobs*