Friday, 29 June 2012

Mabruk Irma Hasmie




Bismillah....

Barakallahulakuma wa baraka alaikuma wa jama'a bainakuma filkhair


Pengantin muslimah pun boleh cantik ape....:)




sama hensem sama cantik...Semoga bahagia hingga syurga...InsyaAllah






p/s : nak pakai mcm ni jugakk ;)








Tomyam Putih & Cekodok Jagung



Bismillah...

Disebabkan aku bukak peti ais je tengok ada ayam,daging,sotong,bunga kubis,tomato..Aku pun terus terfikir nak buat tomyam...So, as usual...Cekkittt dauttttt.....:)




Bahan-bahan senang gilo je...Disebabkan kakak aku tak makan perencah+perasa+perisa bla..bla..aku pun buat tomyam ala acik peah jela..hihi




Bawang besar - 2 biji
Bawang putih - 3 ulas
Halia&Lengkuas - 1 inci
Serai (blakang umah ade) - 1@2 cukup ler
Daun limau purut (blakang umah gak) - 2 helai,buang urat die (takut pahit)
Tomato - 2 biji
Sayur ikut suka...:)
Limau Nipis


Masuk kan semua bahan-bahan sekali gus kecuali sayur-sayuran..hihi...Tambah la garam secukupnya...Nak sedap buat pedas2 + masam sikit...fuhh..terangkat den! 












******************************************************




Cekodok Jagung








Tepung 2 cawan
Air 1 1/4 cawan
Jagung 3 biji
Cili
Ikan Bilis




Simple and sedappp...:)
























Istimewanya Kucing




Bismillah...



Muezza the Cat
Prophet Muhammad advised the people to treat their cats (pets) as a member of their family, and by this he meant to take a good care of them. Not only by words, but also with his actions he was a very good role model. For example: “the stories of Muezza, the Prophet Muhammad’s favourite cat. The most famous story about Muezza recounts how the call to prayer was given, and as Prophet Muhammad went to put on one of his robes, he found his cat sleeping on one of the sleeves. Rather than disturbing the cat, he cut off the sleeve and let him sleep. When he returned, Muezza awoke and bowed down to Prophet Muhammad and in return he stroked him three times. It is also believed that when Prophet Muhammad gave sermons within his household he would often hold Muezza in his lap”.



************************************************************************


Hati-hati yang sayang dan cintakan kucing, hatinya seperti hati Abu Hurairah dan Nabi Muhammad s.a.w...Sangat penyayang..luhur...telus.. - usrah -





******






******



Praise be to my cats who have taught me the meaning of LOVE. 








p/s : Jumaah Mubarrak to all...
Allahumma solli ala Saidina Muhammad wa 'ala alihi Muhammad








Thursday, 28 June 2012

Popia Sardin for Iftar again.



Bismillah...

Hari ni aku puasa lagi. So, nothing to do la for lunch...Rasa nak buat popia sardin je...so,cekkit dautttt.....





As always....aku tak suka sardin yg tak masak .. so, apalah kiranya menumis bwg,bwg putih,cili api (aku buh bnyk gilo), and limau nipis utk hilang bau sardin yg ala2 bau makanan comel tu....wakakakakaka!!! utk rasa unik sikit, aku buh cili sos and kicap ...unik sgt ler konon nye...:)























ni lah hasilnya....sardin cili berapi...looking sedapp gilo right? *minyak xyah amik ok..*




So, as usual la lipat popia .... gulung2 sampai nak dekat bucu hujung tu letak la telur sebagai gam utk lekatkan bagi tak tercabut bila nak goreng nanti.




Goreng la dengan minyak yang betul-betul panas,dalam api yang kecik supaya popia masak sepenuhnya....

























Popia makan sendiri kan...Buh la banyak sikit sardin nye....hihi...Jangan nak kedekut macam acik peah jual tepi jalan plok ok...





























Aku decide nak makan dengan mayonis je...Sebab sardin tu dah pedas...Tapi kalau nak makan dengan cili sos pun xdek hal...




Selamat berbuka nurulain...berapa jam je lagi...its okay buat awal..boleh bagi kakak bwk utk officemate die... :)





p/s : i miss you. always and ever. :(







Wednesday, 27 June 2012

Kenapa perlu bersedih?



Bismillah....

“Ya Allah! Sesungguhnya aku adalah hambaMu, anak hambaMu (Adam) dan anak hamba perempuanMu (Hawa). Ubun-ubunku di tanganMu, keputusan-Mu berlaku padaku, qadhaMu kepadaku adalah adil. Aku mohon kepadaMu dengan setiap nama (baik) yang telah Engkau gunakan untuk diriMu, yang Engkau turunkan dalam kitabMu, Engkau ajarkan kepada seseorang dari makhlukMu atau yang Engkau khususkan untuk diriMu dalam ilmu ghaib di sisiMu, hendaknya Engkau jadikan Al-Qur’an sebagai penenteram hatiku, cahaya di dadaku, pelenyap duka dan kesedihanku.”(HR. Ahmad 1/391. Menurut pendapat Al-Albani, hadits tersebut adalah sahih)..







p/s : Tiada jawapan kenapa aku perlu bersedih....Selamat malam...Assalamualaikum....
















Always Alone






























p/s : masih adakah insan yang sudi memberi senyuman padaku? entah. lately :(













WordLess Wednesday #4




Bismillah...

Mawlana Shaykh Nazim said: "Shayatin don't like us to be happy, so we should be happy or else you know who is going to be happy. Shayatin would whisper this and that to make us worry unnecessarily and be sad about things that we should not be sad about." 




p/s : got very sad. Semoga cepat sembuh. me miss ........ so much. :(














WordLess Wednesday #3









Tuesday, 26 June 2012

Layberry Pudding for Iftar.




Bismillah....

Semoga hari ini lebih baik daripada semalam. InsyaAllah. Walaupun kadang-kadang maaf itu dapat mengembalikan si buta menjadi celik..Namun kegelapan bertahun juga menjadi lipatan si tongkat ajaib :)

Hari ni, aku buat Layberry Pudding untuk Iftar beberapa jam lagi... :) . Harap-harap puding aku tu secukup rasa la...Almaklumlah tak boleh nak rasa...Tapi...Kenapa Layberry Pudding? Sebab aku mix kan laychee dengan strawberry...hihi... Boleh ke? Hentam sajalah labu....Cekkit douttttt...:)
























Disebabkan ada strawberry yg kami beli dr cameron, timbul lah idea nak buat puding ni...(padahal strawberry tu cuma sampingan je..ahaks!)


Yang bawah tu puding buah-buahan tau...yang atas tu kuah nye...susu cair+susu pekat....


dan buah laici(xnampak) serta strawberry...simple kan?


Letak dalam peti ais...Bila dah sejuk boleh makan...Simple and sedap kan...Makan dengan insan tersayang lagi sedap..Kata pun cooking with heart and soul kan...




























p/s : Puding ni khas buat insan tersayang..walaupun jauh xpe...kite tolong makan kn untuk awak..Jangan la gaduh lama2...kite sedih :(








Field of sad




If He makes your heart constrict, makes you sad, just embrace it, even if you find it hard to smile, just embrace it. 



































p/s :membuat ku rasa kosong...kosong...ooo..oo....-mcm najwa latif x aku nyanyi?-
















Monday, 25 June 2012

The Colors of Life




































































































































































































So what do you want this holiday?

A little shine and someone inspiring -nurulain-








Friday, 22 June 2012

Kuala Lumpur with suprise!



Bismillah...

Semalam buat pertama kalinya aku tidur lena dalam bus tak bangun2...Sedar-sedar dah sampai Hentian Putra..Tu pun dikejutkan...Kalau tidak,mau aku sambung trip ke Terengganu balik...Hoorey...boleh jumpa mata air...hahahaha....Aku rase tidur aku nyenyak sebab ada pokbong yang teman tidur ni...Tapi, aku mcm lagi syg pokbong no 2 ni la...hihi..Tapi,pokbong no 1 tetap dihati..kikiki..nak tau sape? ckeck it out...


-

-

-

pokbong no 1 . hehe.. aku dapat masa main game kat tempat niaga...ade mamat awie yg bagi























pokbong no 2...hihi...Aku beli kat Jeti Merang guna duit kak ayu...wakakaka..comey gila..Save Turtle la ni kan...btl tak kak ieda baharum? kikiki


-


-


-


Lagi best bila sampai je rumah...Dapat hadiah birthday yang berkurun lamanya...kau hado?dah masuk bulan 6 baru dpt hadiah....kelass kan...Mcm semua tau, kak ana belanja kasut 2 pasang kan..Kak ayu belanja makan kat Hotel Mak Jemah river view  kan...hikhik..Pastu my en.saripdol bagi perfume kan kan kan..hihi...


-
-
-


Now,my lovely sis Nurulhuda Mamat bagi aku pendrive yang sgt cute and smart...Terkejutnyaaa bila dapat..sebab aritu aku mintak main2 je....Mekasih kak...Ain syg akak...hihi... Padahal birthday akak ain tak bg pape pun....sama date ngn birthday kak ana kan....Nanti ain hadiah tau...;)

so comel kan...suka sgt...xdpt dslr betul pun xpelah...dapat pendrive pun dah best! hihi




-


-


-



And sgt terkezut babun sebab my bro in law bg hadiah yg sangat aku tak percaya die boleh terpikir nak bg sebab abg ipar aku tu mmg penakut sikit..wakaka...sorry to say abang...abg mmg buat lawak r...Tapi, mmg salute abes kat suami kak ana aku ni sebab mmg berjiwa flora & fauna la lu bro...hahaha...Dalam takut2 pun sempat nak bagi aku hadiah ni....ape?























O people......SUGAR GLIDER! wassup2....kihkih..siap dah bg nama Rosmah kot...perlu ke?haha...bekeng gila wei...ade ke patut die geget jari aku....adoi...blm biasa lagi la kot...dgn aku aku naik sheram nak pegang bila die keluarkan suara soprano die..soprano ke?haha...punya la hampeh bang ipar dgn kak aku,dibiarnye bersemut si rosmah ni..nmpak bebenor takut ngatt kat si little R ni..haha...






***********************************************************

ni kak huda kesayangan aku...die cikgu..stay kat melaka.:)

ni abg ipar aku yg cute gila bila die dlm keadaan ketakutan..kikiki..



THANKYOU SO MUCH BOTH OF YOU...







Thursday, 21 June 2012

The chosen one




Bismillah.

La hawla wala quwwata illah billah

 Ya Allah Ya Tuhanku...
Sesungguhnya Engkaulah yang maha mengetahui segalanya
Engkaulah perancang terbaik
Dan Engkaulah yang maha 

Happy or Angry?


Bismillah...

Maaf,banyak betul perkongsian diri sendiri kali ini...Mungkin cuma luahan hati...Jika tidak suka, tak perlu membacanya sehingga habis..pardon me if u find this rather personal but i have to release my mind.

Aku mendapat panggilan telefon daripada seorang sahabat lama yang telah pun beristeri dan mempunyai seorang anak. Agak pelik juga,tapi aku cuba berfikir secara positif. Mungkin hanya ingin bertanya khabar?perhaps...

Seperti yg dijangka...Dia mula bertanya itu ini. " u dah keje?" .
"Belum lagi..belum ada rezeki", jawapan biasa aku. "How strange it is to be living in Malaysia and not have a job?, soalan maut!!!!!

Perhhh...wohooo...you know how i feel when someone said to me like that? it seems like hati aku ni kena cucuk cucuk dengan pedang samuraiii. Sakit! Masa tu nak je aku cakap, u better watch out your wife and your son,NOT ME. Tapi, kalau aku layan perasaan negatif ni lama2 aku pun tergolong dlm golongan yg sama dgn dia! Aku tak nak.

"Allah is everythings..my family become first,and second goes to my lover.and the others will follow after that." aku jawab dlm keadaan yg grrrr...(menggigil).

"U ingat ada anak raja nak kat u ke? keje la...adoii" dia tambah lagi kepanasan dlm hati aku.." Tak apa lah kalau tak ada pun...Allah kan ada...He know what the best for me, InsyaAllah." i am not strong enough but  i am trying refrains from getting angry...



O people, not having a career is not the end of the world! Please!


Tanya pada diri sendiri, adakah siang dan malam kita mahu hidup dalam keadaan marah atau gembira?Kita memberi atau kita menerima? Kita memberi kebaikan atau sebaliknya?



Astaghfirullah! I hope both you and I could learn something from this.




Ketenangan