Thursday, 4 October 2012

Tak tahan sejuk.......



Bismillah...

Penyakit yang dari dulu sampai sekarang tak hilang-hilang lagi. Even orang cakap, penyakit ni memang selalu berlaku dekat orang kurus je..tapi, aku tak paham kenapa penyakit ni pun jadi kat aku...

Mengikut kajian, orang kurus ni cepat sejuk sebab dia kurang lemak..Yang aku ni lemak bersepai-sepai kot, apekes aku cepat sejuk tahap supergaban pulak...Masuk je office mesti beku...And kalau nak tau, one of the reasons aku berhenti keje kat TPM (Technology Park Malaysia) dulu pun, sebab aku TAK TAHAN SEJUK.. tahap gegel-gegel dah mcm orang kena demam kepialu...Gigi aku otomatik berlaga-laga,siap boleh buat lagu pelamin anganku musnah..

Hmm....Mengikut apa yang aku baca, antara sebab lain penyakit tak tahan sejuk ni ,ialah mungkin seseorang itu kurang bersenam...Tapi, aku tak paham gila bab ni....Kenapa pulak kurang bersenam jadi cepat sejuk? Memang la aku kurang bersenam pun, tapi orang lain pun kurang bersenam jugak..tapi tak dek la sejuk sampai nak kena benti keje...Rilek je tengok..

Kalau dalam keta, pasang aircond punnnn aku dah sejuk, harapan untuk aku akan berhoneymoon ke oversea memang TAK la kan...Ade haku kesah? Tak kesah mak hayam....Kalau pegi Cameron pun, tahap sejuk sampai beku taik telinga aku....Ni kan obersi? Tak payah. Over the sea je kat dalam Malaysia ye....Jimat duit Tok Laki ambe...kihkih...

Hari-hari jari aku sejuk, hidung sejuk, kaki sejuk...tapi ku tahan...Sampai kalau dah tak tahan,aku tutup aircond diam2....Patu budak office jerit..."Wei apsal office kita bapak panasa harini...." Ok, faing....aku buat muka tak tau..Buat muka comel tahap doremon je.....Dalam hati rasa best gila hidup tak yah gegel gegel ni....:)....

Lagi satu, mengikut apa yang aku baca...Dia kata penyakit tak tahan sejuk ni berkait rapat dengan masalah paru-paru...Kata nya, kalau dibiar takut akan menjejaskan kesihatan seperti penyakit asthma dan paru-paru berair....Takutnya....:( ...Harap-harap tak lah sampai mcm tu....Aku pun tak pernah tanya doktor...Aku ingatkan benda mcm ni simply method je....hmm...Tak apa, nanti ada masa, bila aku gi klinik, aku tanya kan sekali lah...

Ok lah, aku pun taip sambil beku jari-jari ni...Rasanya cukuplah sampai sini...Aku nak gi berjemur bwh matahari jap....Jaga diri,hiasi peribadi...Paling penting sekali, jaga HATI......:)


































P/S : Gambar kat atas tu masa aku kat obersi...kikikiki....












7 comments:

  1. Akak tak caye obersi! Ce cakap kat mana tu? Cantik gila!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hhahahaha...Ni kat newzileng....hahaha..harap-harap akak percaya la....

      Delete
  2. hahahaha...obersi la sgtttt..........

    ReplyDelete
  3. salam. dh dapat ke punca pnyakit itew? apa ubatnya..
    kita adik bradik tang ni.
    gi obesi klu temperature bwah 20 jew.. baju suar compom betingket-tingket. sah2 jalan mcm robot. og lain steady jew kita nk gelisa mcm cacing bkn kepanasan tp cacing dh nk keras beku

    ReplyDelete
  4. Hye nama saya finy

    ReplyDelete
  5. Masalah kita sama.... kdg2 panas terikpun sy kesejukan. Tp x suka jumpa dr.

    ReplyDelete
  6. saya pon sama duk sejuk xkepunca..
    search dlm gugel..
    ~tekanan darah kurang
    ~anaemia (kurang darah)
    ksimpulannya, saya ada kdua2 nya sekali...

    ReplyDelete