Friday, 6 July 2012

Keliru aku Keliru.





Bismillah...


Sebelum baca entry ni,sila la bukak lagu adira-lara lagi ...baru ada feel cm aku...
Mungkin bila aku keluarkan statement aku nak berhenti kerja (sedangkan baru 2 hari kerja), ramai yang tak menyokong dan mungkin pandang sinis kot kat aku..Bukan korang je...aku pun benci jugak.Benci tahap supergaban.Benci kat diri sendiri. Benci gila sampai tak tau la nak cakap...Tapi jauh di sudut hati aku ade rasa sedih, cuma orang je tak tau...


Terus terang aku memang dah hilang semangat nak kerja lepas kejadian setahun yang lepas...Mcm-mcm yg jadi kat aku...Allah sj yang tahu...Tapi, aku kuatkan semangat untuk teruskan hidup...Menutup rase sedih dengan buat benda-benda yang aku suka...Kata orang aku ni just follow the flow. Bila aku dapat interview kj sebagai cikgu tadika/pengasuh, aku tak cakap banyak...Aku terus bagitau semua orang...Konon-konon nak kongsi rasa happy dengan semua orang yang ada kat sekeliling kita.Tapi yelah...Kusangka kan panas sampai ke petang..rupanya sampai ke malam....so,malam ni tdo pasang aircond la....weee~




Hmm...tapi sebenarnya aku menaip sambil aku nangis ni....sebab aku tak sure aku ni jenis yang mcm mana...Kenapa dulu aku boleh hadap praktikal kat IKRAM 6 bulan..Tekanan die lagi teruk dr taska ni..Mula mula interview dah kena campak resume atas muka aku...katanya resume aku mcm sampah...Keluar bilik tu terus aku nangis teresak-esak...Hari pertaman kj, dah kena gi site kat Gopeng..buat itu ini kena maki bla bla bla...Tapi kenapa ku kebal gila? Menangis tiap kali masuk bilik air tu wajib la...tapi esoknya stil gi kj....Sebab terpaksa ke? atau...sebab.....orang kat dlm ofis tu semua baik-baik..tak kira lelaki ke perempuan ke..engineer ke technician ke kerani ke ..muda tua semua baik....yang garang cuma boss aku.Logik la..Tapi...........lain ceritanya dengan taska ni....




Boss baik...tapi sayangnye, boss tak duk taska aku...Jadi staff yang lain memanglah kurang ajar gila...sorry to say...Sebab aku ni, aku rasa la....aku boleh hidup setakat nak campak aku kat mana-mana daerah dalam Malaysia kite ni....InsyaAllah boleh survive lagi...Janji jangan ada orang yang perangai mcm puaka niyang rapik. Kenapa la tiba-tiba nak sound aku...kenapa...Salah ke aku pujuk budak nangis disebabkan kau jugak yang pukul...Salah ke...Aku tau kj aku betul dan aku pun percaya mak bapak budak tu pun tak pukul mcm kau pukul.kau tau tak? ke kau ni spesis bangang? So, bila ayat mencarut ni keluar..maknanya aku mmg bengang tahap cipanzi la kan. Soal aku pakai cantik pun kau nak heboh kan....aku cikgu kot...ikut suka aku la nak pakai cantik ke tidak....Tapi haruslah aku pakai cantik-cantik kan peah...Tu sebab bebudak sayang aku kot...Kau hado? why are you so jealousy? huh..Please la remove jealousy from your heart...Nak petua cantik tanya, jangan sound aku...skang jugak aku boleh bagitau...Guard your heart from jealousy and you will always be beautiful.Got it??!




Yang akan faham perasaan aku sekarang ni cuma 3 orang je....Eza,Izzah dgn Izzati. Sape tu? Budak pratikal UPSI...diorang amek kursus pendidikan awal kanak-kanak. Hari-hari mengadu kat aku benda sama,padahal aku budak baru....Kenapa tak mengadu kat org lain? so, pikir sendiri la...Malas nak kata...aku cuma suruh diorang bertahan and sabar sebab aku tau markah diorang penyelia bangang tu yang akan nilai...Betul kata Izzah, tekanan dengan bebudak habis sampai situ je...tu pun ape la sangat...they are so toddler lah...Tapi, tekanan dengan manusia yang bajet bagus ni memang bawak ke dalam mimpi....Hari-hari mimpi seram...Apekes? daripada hadap mimpi pengasuh cm singa betina tu baik mimpi syahmi ke izz khayr ke riffad ke nael ke...kan ke comel comel acik ain tuuu....i'm gonna miss you baby...seriously, sedih...orang takkan faham...xpelah...nak buat mcm mana...Aku nasihat orang suruh bertahan,sabar..aku sendiri tak boleh nak handle jiwa aku....Memang la aku failed...Dengan ini aku ishtiharkan aku failed dari semua benda....Tak kira la dari segi ape pun...Tambah-tambah lagi bila membuat pilihan dan keputusan. So, now...jiwa aku kosong...tak rasa nak pikir pape...Yang aku tau, esok aku nk gi jumpa Hajah...slow talk and story apa yang patut so that hajah tau aku berhenti kj totally bukan sebab tekanan dgn bebudak tapi tekanan dengan peoples around and circumstance...Harapan hajah yang tinggi menggunung suh aku bertahan mmg xdpt aku tunaikan lah sebab jiwa tak serasi dgn orang-orang yang lokek senyuman, sombong dan kejam.kejam?? 




So, katalah nak kata apa pun pasal aku....Pengecut, tak kebal, terlalu sensitip, tak dek masa depan, huru hara, lembik, lemah, fragile, ciwek, cengeng.....Kata apa saja yang korang suka......Aku tetap sendiri menjaga hati...Semoga Allah aturkan lagi satu jalan buat aku....Mungkin DIA suruh aku merasa mcm mana jadi cikgu tadika kot..sebab suka sangat bebudak ni.....Tapi, tulah....separuh jiwa tersenyum separuh jiwa terluka...Tapi kenapa yang terluka itu selalu menang?......Allah know what the best for His servant...Bi iznillah...InsyaAllah...God-Willing i hope.....
















p/s : entry ni panjang ... tapi tak sepanjang garisan kekecewaan dan kesedihan serta patah nye semangat bersama lipatan sejarah Taska &%## presint 15. okay, jam dah pukul 3...harap esok boleh bangun awal,seawal 2 hari yang lepas....:(











5 comments:

  1. Ain, mention please nama Taska tu.. Akak ramai sangat kawan kat Precint 15 tu.. Orang duk kuarters tu kan.. Mana tau diaorang hantar anak kat situ.. Bahaya ni !


    Hajjah tu takboleh behenti kan penyelia bangang tu ke?? huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Penyelia taska ke tadika?vonad kuarters or alam rimba

      Delete
  2. Tak sangka plak vonad punye teacher pukul pukul budak.. adoii dahla saye anta anak kat situ... plzz ckp vonad mana.. rimba alam or kat apartment tu..

    ReplyDelete
  3. Please mention taska vonad area mana?ingtkan vonad yg tbaik.salah sangkaa

    ReplyDelete